Hoe stop ik met pleasen?

Als je een 'pleaser' bent sta je altijd klaar om andere mensen te helpen ten koste van jezelf. Je haalt waarschijnlijk ook niet uit het leven wat je zou willen. Het is tijd om wat vaker voor jezelf te kiezen en niet meer 'te aardig' te zijn. Hier enkele tips om deze stap te maken.

Leer om 'nee' te zeggen. Verzin geen smoesjes, vertel gewoon de reden waarom je iets niet wilt. Je kan wel je woorden een beetje tactisch kiezen om het netjes te houden.

Geef je mening. Iedereen heeft recht op een mening, en die mag ook uitgesproken worden. Misschien zijn anderen het wel met je eens, maar durfden ze het ook niet te zeggen. Ook hierbij is het wel handig om een beetje op je woorden te letten.

Sla niet door. Het was niet goed om altijd maar te handelen naar iemand anders' wens. Het is net zo erg, zo niet erger, om je zin door te drammen.

Je omgeving moet waarschijnlijk ook wennen aan de nieuwe jij. Geef ze de kans. Misschien zijn er ook een paar mensen bij die de assertievere versie van jou niet leuk vinden. Dat kan. Mensen die je alleen leuk vinden als ze je kunnen misbruiken voor vanalles en nog wat heb je niet nodig in je leven.

Gerelateerd:

    Geen.